Dania Sezonowe


Dania Sezonowe

JEDZENIE W RYTMIE PÓR ROKU
…spacerujemy po okolicach Rynku Jeżyckiego, gdzie rytm pracy oraz kulinarny kalendarz wyznacza sama natura. Wiosną stragany rozkwitają nowalijkami, latem oraz jesienią mienią się intensywnymi kolorami warzyw i owoców, a zimą… przeczytaj i dowiedz się więcej. Naprawdę warto ponieważ dania przyrządzone z sezonowych produktów są zdrowe, pyszne i inspirują do poszukiwań znanych smaków w zupełnie nowej aranżacji.

WIOSNA

Wiosenne dania sezonowe to pełen zestaw witamin, cennych mikroelementów, błonnika i antyoksydantów. Do tego potrawy na bazie nowalijek smakują naprawdę ekscytująco. Czujemy się po nich syci i szczęśliwi, ponieważ dobrze dobrane wiosenne produkty budzą nasze endorfiny z zimowej drzemki. Apetyczne sałatki w lekkich dresingach, dania mięsne w towarzystwie zielonych warzyw, apetyczne kremy, energetyczne koktajle i musy – wszystko to brzmi i smakuje bardzo świeżo, a na talerzu kusi ferią apetycznych kolorów.

LATO

Letnie dania sezonowe to prawdziwa poezja kulinarna. Raviolo z kalerepy, assiette z ogórka, aromatyczny krem z pietruszki, sałatka z kapustą pekińską z pudrem czosnkowym, comber jagnięcy w towarzystwie kabaczka i ogórecznika, a na deser? Co powiesz na tartę malinową lub orzeźwiający arbuzowy sorbet? To tylko kilka propozycji w stylu restauracji AVOCADO. Jest ich znacznie więcej, a każda sprawia, że śniadanie, obiad i kolacja wprawiają w dobry nastrój.

JESIEŃ

Sezonowe dania na jesień to apetyczne antidotum na chandrę. Kiedy skończy się lato, polskie sady i lasy zapewniają nam mnóstwo inspiracji na pyszne kremy, lekkie zupy, sycące dania główne oraz kuszące desery. Właśnie dlatego wykorzystujemy apetyczny potencjał warzyw dyniowatych – patisonów, kabaczków i cukini oraz ich włoskich kuzynów, czyli kabaczków. Poczciwa pietruszka, brukselka, marchew, kalafior i kapusta zmieniają się w pyszne ciasta, tarty, sosy oraz rolady, odkrywając przed nami zupełnie nowe doznania smakowe. Jeśli dodamy do tego aromatyczne grzyby, a na deser musy owocowe, śliwkowe lody i gruszkowe sorbety, to okaże się, że w jesieni można się zakochać.

ZIMA

W zimowym koszyku szefa kuchni nie może zabraknąć… ziemniaków, ponieważ to warzywo doskonale smakuje w każdej postaci: jako zupa, sałatka, pierożki, zapiekanki, tarty, a nawet ciasto. Inne popularne warzywa takie jak smażony seler świetnie smakuje w cieście naleśnikowym oraz z dodatkiem imbiru oraz orzechów laskowych. Inne warzywa: buraczki, kapusta, czy dynia także potrafią zaskakiwać zimą w postaci sufletów, musów oraz jako zdrowy dodatek do dań mięsnych i ryb. Zimą oczywiście świętujemy, dlatego warto zastanowić się, czy tradycyjnych łazanek lub ryby po grecku nie zastąpić kreatywnym menu. Pomysłów mamy aż nadto, ale podzielimy się nimi dopiero bliżej Bożego Narodzenia.
Sprawdź, co się dzieje na Jeżycach, które sprawiają, że centrum Poznania nabiera nowego smaku

SPRAWDŹ SEZONOWE MENU RESTAURACJI AVOCADO
DO ZOBACZENIA PRZY STOLIKU

+ Brak Komentarzy

Dodaj swój